11 Mayıs 2012 Cuma

Şifalı Bitkiler nasıl kullanılır

Yerel Adı: Sakız Ağacı / Sakızlık/ Sakızdırık/ Kündük /Künük/ Dat Çalısı
Kullanılan Kısmı: Dal, sakız, meyve
Kullanımı: Sakızı açık yaralara sürülür; ufak meyveleri pişirilip içilince bayan ağrılarına (aybaşı?) iyi gelir; dalı ısıtılıp karına konursa ağrıyı keser; yaprakları suda kaynatılır, bu suda banyo yapılırsa romatizma ve diğer ağrıları keser.
Yerel Adı: Çitemik/ Çetimek/ Menengiç
Kullanılan Kısmı: Meyve
Kullanımı: Nezleye karşı çetimek tohumu havanda dövülüp kahve gibi pişirilerek içilir.
Yerel Adı: Sumak /Somak
Kullanılan Kısmı: Tohum
Kullanımı: Kum sancısında somak kaynatılır içilir.
Yerel Adı: Daraklık
Kullanılan Kısmı: Çiçek
Kullanımı: İdrar zorunda çiçeği kaynatılıp içilir.
Yerel Adı: Bit otu
Kullanılan Kısmı: Tohum
Kullanımı: Bite karşı tohumları ezilip başa sürülür.
Yerel Adı: Ağacı/ Kanağacı/ Zakkum
Kullanılan Kısmı: Yaprak?
Kullanımı: Kansere karşı suyu içilir; mantar hastalıklarında yaprağı kaynatılıp içilir.
Yerel Adı: Yılan dili /Ağu otu
Kullanılan Kısmı: Tohum, yaprak, kök
Kullanımı: Mayasıl ve mantarda kırmızı tohumdan 1 tane yutulur; kökü kurutulup mayasılda 1 çay kaşığı içilir; tohumları ezilerek ayakkabı topuğuna konur, çatlak onarır; meyvaları ortadan ikiye bölünerek akrep sokan yere sürülür. Yaprakları közde ısıtılır ya da külde pişirilir, dıştan bademcik üzerine bastırılır, boğaz ağrısını azaltır.
Yerel Adı: Yılan Bıçağı / Yılan Bıçağı Ağısı
Kullanılan Kısmı: Kök, tohum
Kullanımı: Akrep ve yılan sokmasına karşı ilaç: Rumi takvimin birinde (yeni takvimle 14 Mayıs) sabah ezanından sonra bitki sökülür. Kökü soyulup doğranır. Bir tencerede kök sütle kaynatılır. Muhallebi kıvamına gelince ateşten alınır, bir tepsiye serilir ve güneşte kurutulur. Kuru madde 1-2 cm küplük parçalar halinde saklanır. Akrep sokmasında kuru parçalar dövülüp 1-2 tatlı kaşığı toz 1 cezve ılık su ile ezilir. Bu karışım panzehir olarak içilir. Toz halinde saklanmışsa 1 tatlı kaşığı toz 1 bardak suda eritilir. Kökü ayrıca topuğa diken batmasında da topuğa konursa iyileştirir. Sütle kaynatılan kökü yılan sokan hayvanların da ağzına dökülür. Kök dövülüp sütle karıştırılınca böcek sokmalarına da iyi gelir; tohumları basurda yara üzerine sürülür.
Yerel Adı: Yılan otu
Kullanılan Kısmı: Tüm bitki
Kullanımı: İlaç için toplandığı duyulmuş
Yerel Adı: Altın otu /Kına otu (Mumcular)
Kullanılan Kısmı: Yaprak
Kullanımı: Yapraklar idrar yolu hastalıklarında ve böbrek taşını düşürmek için kaynatarak içilir. Kaynatılıp suyu kum sancısını gidermek için içilir . Kaynatılıp suyu içildiğinde kadınların kanamalarını keser.
Yerel Adı: Karagöz otu
Kullanılan Kısmı: Çiçek
Kullanımı: Tereyağıyla merhem yapılır, ağrılara karşı sürülür.
Yerel Adı: Dallama
Kullanılan Kısmı: Yapraklı sap, çiçek
Kullanımı: Çiçekleri kaynatılıp suyu içildiğinde kılkurdunu düşürür. Çayı günde 1-2 bardak içilirse karın ağrılarına, mide kramplarına, ödeme iyi gelir.
Yerel Adı: Alagömeç / Alegümeci
Kullanılan Kısmı: Yapraklı sap, çiçek
Kullanımı: Çiçeği kurutulup ezilir göze sürülürse gözdeki akları giderir (katarakt?)
Yerel Adı: Sarı Solmaz
Kullanılan Kısmı: Çiçek
Kullanımı: İdrar yolları hastalıklarında, iltahapta, böbrek taşı düşürmek için çayı içilir. Evlerden akrebi uzaklaştırdığına inanılır.

Yerel Adı: Yoğurt Otu
Kullanılan Kısmı: Çiçekli dal
Kullanımı: Çayı iç yaralara (mide/ bağırsak) iyidir.
Yerel Adı: Babatça
Kullanılan Kısmı: Çiçek
Kullanımı: Ateş düşürücü, iltahap sökücü ve gevşetici olarak çayı içilir.
Yerel Adı: Babatça / Mayıs Papatyası
Kullanılan Kısmı: Çiçek
Kullanımı: Papatya çayı ateş düşürücü, iltahap sökücü ve gevşetici olarak içilir. Çayı romatizma ve boğaz ağrısına iyidir, ağrı kesicidir. Öksürük için kaynatılıp içilir.
Yerel Adı: Yıldız Otu
Kullanılan Kısmı: Tohum, çiçek
Kullanımı: Tohumlu çiçekleri kurutulup havanda dövülerek toz haline getirilip yara ve çıbanların üzerine de ekilir- kurutucu; Tohumları yaş veya kuru çay olarak içildiğinde mide yaralarını kapatır, boğmaca tarzı öksürüklere de iyi gelir .
Yerel Adı: Kenker /Uslu Kenker
Kullanılan Kısmı: Kök, tüm bitki
Kullanımı: Kenker kökü Ocak ayında kazılıp çıkarılır, yıkanıp kaynatılır, suyu şişeye konur, sabah aç karnına içilir, şeker için; idrar yolu hastalıklarında tüm bitki kaynatılıp suyu içilir; kökü taş dökmek için kaynatılıp içilir.
Yerel Adı: Hindiba/ Kaymak
Kullanılan Kısmı: Çiçek sapı
Kullanımı: Çiçek sapları (günde 5-6 sap) çiğnenerek yendiğinde kronik karaciğer iltahaplarına, sarılık, dalak hastalıklarına iyi gelir.
Yerel Adı: Ayı Kulağı
Kullanılan Kısmı: Yapraklı dal
Kullanımı: Diz ağrılarında lapa olarak kullanılır.
Yerel Adı: Dağ Marulu/ Kaya Marulu
Kullanılan Kısmı: Yaprak, taze sürgün
Kullanımı: Bitki kıyılır, 1/2-1 tatlı kaşığı dolusu bir bardak su ile haşlanır, 10 dak. demlenip süzülür. Burun, mide, bağırsak, dölyatağı kanamalarında, şiddetli adet kanamalarında günde 2-3 kere içilir. Adet düzenleyicidir.
Yerel Adı: Gebre otu/ Kebere
Kullanılan Kısmı: Yaprak
Kullanımı: Termiye'ye çok iyi gelir. Kaşıntı gidermek için yaprakları ezilir, kaşınan yere sürülür.
Yerel Adı: Pamukcuk/ Pamukluk çalısı
Kullanılan Kısmı: Yapraklı dal, kök
Kullanımı: Uç kısımları kaynatılıp suyuyla gargara yapılırsa diş ağrısına iyidir; kökü kaynatılıp içilirse ishale iyi gelir.
Yerel Adı: Yetgüm
Kullanılan Kısmı: Dal uçları
Kullanımı: Çay olarak kaynatılıp içilirse şekeri düşürür.
Yerel Adı: Kel otu / Kalaba
Kullanılan Kısmı: Kök
Kullanımı: Kökü çiçeklenmeden ateş düşürücü olarak kullanılır. Yarım tatlı kaşığı bitki kökü kıyılıp bir su bardağı suda 1 gece bekletilir, ılıtılıp süzülerek içilir.Yaprakları dövülüp suyu ağrıyan diş ve dişetlerine sürülür.
Yerel Adı: Karga Düveleği / Kırlangıç kavunu
Kullanılan Kısmı: Meyve
Kullanımı: Sarılıkta meyva kısmı ezilerek burna çekilir.
Yerel Adı: Andız
Kullanılan Kısmı: Mazı
Kullanımı: Mazısı kaynatılıp suyu içilirse idrar yolları ve prostata iyidir.
Yerel Adı: Ardıç /Andıç
Kullanılan Kısmı: Kozalak, katran
Kullanımı: Kozalakları çay olarak tedavide. Soğan külde pişirip içine ardıç katranı damlatılır, çivi batan yere konur.
Yerel Adı: Acı ot
Kullanılan Kısmı: Filiz, kök
Kullanımı: Mide ağrısına kökü kaynatılıp içilir. Tüm bitki haşlanıp suyu içilirse böbrekteki kum ve taşı döker. Uç filizleri haşlanıp içine tuz ve zeytinyağı eklenir ve sabah aç karnına içilirse iç parazitleri giderir.
Yerel Adı: Kırkkilit /At Kuyruğu
Kullanılan Kısmı: Yaprak
Kullanımı: Kaynatılır, böbrek taşını düşürmek için içilir.
Yerel Adı: Keçi Gevişi
Kullanılan Kısmı: Yapraklı dal
Kullanımı: Büyükbaş hayvanların şişkinliklerini gidermek için verilir. İneklerin karınları şiştiğinde ağzının iki yanına bağlanır, inek yedikçe suyu sindirime karışır, şişlik yavaş yavaş iner.
Yerel Adı: Harup/ Harıp/ Harnup
Kullanılan Kısmı: Meyve
Kullanımı: Çekirdekleri hariç keçiboynuzu yenirse ishale; çekirdekleriyle birlikte ezip kaynatılıp suyu içilirse kum sancısına ve taş dökmeye iyi. Meyveleri ezilip kaynatılıp içilirse öksürük ve bronşite iyi, ishali keser.
Yerel Adı: Piyan Kökü
Kullanılan Kısmı: Kök
Kullanımı: Suda kaynatıp öksürük ve bronşitte içilir, ya da sakız gibi çiğnenir.
Yerel Adı: Pinar / Kara Pinar /Piynar
Kullanılan Kısmı: Kök, odun, çiçek
Kullanımı: Kökünden bir parça çıkarılır, yakılır, yağı termiyeye sürülür. Odununun koru suya atılır tam soğumadan paslı çivi batan yere sürülür.
Yerel Adı: Pembe Kantaron
Kullanılan Kısmı: Çiçekli dal
Kullanımı: Mide için çay, ayrıca zeytinyağına konup güneşte bekletilirse yaraya da kullanılır.
Yerel Adı: Günlük / Künnük/ Sığala
Kullanılan Kısmı: Kabuk, balsam
Kullanımı: Sığala yağı ülser gibi mide hastalıklarında yenir. Künnük/ Sığala yağı mide ağrılarına çok yararlı, ağız çatlaklarına da iyi gelir.
Yerel Adı: Sarı Kantaron
Kullanılan Kısmı: Çiçekli dal
Kullanımı: Çay olarak içilir- Aktar bilgisi
Yerel Adı: Kızılcırık
Kullanılan Kısmı: Tüm bitki
Kullanımı: Başağrılarına karşı çay.
Yerel Adı: Kekik /Kara Kekik
Kullanılan Kısmı: Yapraklı dal
Kullanımı: Yağı çıkarılan kekik- Kekik yağı 1 kaşık toz şekere 4-5 damla damlatılır, karın ağrılarında kullanılır. Şekere karşı bir bardak suya 3 damla damlatılır, içilir.
Yerel Adı: Lünlün otu
Kullanılan Kısmı: Yapraklı dal
Kullanımı: Yarım tatlı kaşığı çiçekli yaprak 1 su bardağı suda haşlanır, 5 dak. kadar demlenir. Adet düzensizlikleri, kadın hastalıkları ve kan temizlemek için çay gibi içilir.
Yerel Adı: Karabaş Otu/ Garan / Karan /Ana baba kokusu
Kullanılan Kısmı: Çiçekli dal uçları
Kullanımı: Çiçekli dalları kurutulup çayı öksürük ve bronşit için nefes açıcı olarak, kum sancısında; ülserde çiçekleri ve bitkinin uç kısımları çay olarak demlenir, biraz beklenip içilir; nefes açıcı ve göğüs ağrılarını kesicidir. Çayı soğuk algınlığı ve kalbe iyidir. Başağrısına kaynatılıp içilir. Alerjide dalları kaynatılıp suyunda banyo yapılır. Konak, kepek önlemede de yararlı, saçlarını yıkarlar. Mide ağrısına karşı: kaynar suya karan, mercanköşk ve nane atılarak demleme yapılır.
Yerel Adı: Oğul otu/ Melisa
Kullanılan Kısmı:
Kullanımı: Bodrum pazarında kalp ve damar hastalıkları için çay olarak Bodrum ve Muğla'da satılıyor.

Yerel Adı: Narpuz/ Narpız
Kullanılan Kısmı: Yapraklı dal
Kullanımı: Çayı astım ve bronşite iyi; kuru narpız mide ağrısı, bulantı için çay olarak içilir; soğan ve unla kavrulup hazırlanan karışım karna sürülür, karın ağrılarını keser.
Yerel Adı: Kaya Kekiği
Kullanılan Kısmı: Yapraklı dal
Kullanımı: Nezle ve gripte çay olarak içilir.
Yerel Adı: Kekik/ Salman Kekik / İncir Kekiği
Kullanılan Kısmı: Yapraklı dal
Kullanımı: Kaynatılıp suyu diş ağrısında içilir. Karın ağrılarına karşı yakı olarak: Kuru kekik, kül ve tarhana (yoksa un) karışımı koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Bir bez üzerine sürülüp üzerine soğan çentilir ve ağrıyan bölgeye konur, soğuyuncaya kadar. Karın ağrısı ve kusma durumunda yapraklar az tarhanayla pişirilir, beze serilir ve göbeğe ılık olarak konur. Mide ve boğaz ağrısı, soğuk algınlığı için çay, mide ekşimesinde dil altına bir dal ya da karın ağrısı ve baş dönmesi için tavada soğanla tarhana ve kekik pişirilip karına konarak uygulanır. Çayı şeker düşürmek için. Hayvanlarda görülen Şap hastalığının tedavisinde de bu kekik kaynatılıp hayvanın ağzına döküldüğünde ağız yarasını önler.
Yerel Adı: Kara Kekik
Kullanılan Kısmı: Yaprak
Kullanımı: Çay ve yemeklik, kekik suyu yapımında. Kekik suyu ilaç olarak yaygın. Kara kekik güzün toplanır, karın ağrısı ve kusmaya karşı: yaprakları sıyrılır, az tarhanayla pişirilip tülbente konur, göbeğe ılıkken konur. Karın ağrılarında, şişkinlikte ve üşütmelerde kara kekik kaynatılıp çay gibi içilir.
Yerel Adı: Biberiye/ Kuşdili
Kullanılan Kısmı: Çiçekli dal
Kullanımı: Zihin yorgunluğuna, tansiyona ve damar sertliğine iyidir. Suya biraz biberiye atılır, bir-iki dakika kaynatılıp, içilir.
http://www.sifalibitki.biz/sifali-bitkilerin-kullanimi.html